Do Jakartovic se vrátí vlaky, obce zajistí sezonní víkendový provoz

20.04.2014 19:00

Jakartovice – Sentimentální vztah lidí k nedávno uzavřené historické železniční trati mezi Opavou a Jakartovicemi povzbudil starosty okolních obcí k objednání víkendové turistické dopravy. Nyní budou vybírat dopravce, který obstará spoje placené obcemi. Přispěje i krajský úřad. Přitom právě na popud kraje vlaky do Jakartovic od 7. dubna nejezdí.

Když krajský úřad oznámil, že nebude dál objednávat osobní železniční dopravu mezi Opavou a Jakartovicemi, vlaky se zaplnily. Dopravce musel o závěrečném víkendu dokonce přidat vagony. Na poslední cestu malebnou tratí mezi lesy a lukami se vydalo mnoho turistů.

Starosty přiměla k činu nostalgie

"Nostalgické jízdy během posledního měsíce a půl přivedly do našeho regionu spoustu lidí. Uvědomili jsme si, že nejsme mrtvým regionem. A řekli jsme si, že zkusíme osobní dopravu v omezené míře zachovat," řekl starosta Dolních Životic Jaroslav Vaněk.
Osobní vlaky se na lokálku zřejmě vrátí už za dva měsíce. Opava a další obce podél trati připravují výběrové řízení na sezonní víkendové spoje. "Chtěli bychom zachovat provoz o víkendech od poloviny června po půlky září. Uvažujeme o třech nebo čtyřech vlacích denně," uvedl náměstek primátora Opavy Dalibor Halátek.

Kraj zaplatí nejméně polovinu

Každá obec zaplatí maximálně několik desítek tisíc korun, zbytek bude dotovat krajský úřad. "Zaplatíme zhruba polovinu nebo dvě třetiny nákladů, podle toho, jak upravíme autobusové spoje, které nahrazují každodenní vlakovou dopravu," uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana Daniel Havlík. Dodal, že půjde o částku v řádu statisíců korun.
Cena jízdného by měla být kolem čtyřiceti korun. O provoz turistických vlaků projevily zájem tři dopravní společnosti. Během několika týdnů by mělo být jasno, kdo bude osobní dopravu mezi Opavou a Jakartovicemi provozovat.

Konečná se vrátí do Svobodných Heřmanic

I když spojů bude daleko méně než do 6. dubna, kdy tratí projel poslední "krajský" vlak, starostové i krajský úřad se shodli na jejím rozšíření. Konečná už nebude v Jakartovicích jako posledních devět let, ale vrátí se až do Svobodných Heřmanic. Trať, kterou roku 1892 zprovoznila Severní dráha císaře Ferdinanda, původně byla delší, končila až v Horním Benešově. Kvůli poddolování a poklesům půdy ji však provozovatel roku 1970 zkrátil do Svobodných Heřmanic. Později kraj přestal objednávat vlaky na posledních čtyřech kilometrech – konečnou stanicí byly Jakartovice.